Baby’s en kinderen Shiatsu

De gezondheid van je kinderen verbeteren met Shiatsu

Shiatsu voor baby’s en kinderen? Dat zijn we in Nederland niet gewend. In Japan wel. De Japanse acupunctuur kent een speciale techniek voor het behandelen van baby’s en kinderen (shonishin). Er worden (meestal) geen naalden gebruikt! (kleine mensen zijn daar over het algemeen nog minder fan van dan volwassenen…). Ik heb een cursus shonishin afgerond bij Steve Birch (behandelaar en tevens auteur van een boek over shonishin). Bij een behandeling van kinderen t/m 16 jaar wordt een behandelovereenkomst opgesteld en is toestemming van beide ouders nodig.

Tijdens de shonishin behandelingen wordt er gewerkt met kleine zilveren instrumenten waarmee zachtjes over de huid van een baby of kind wordt gestreken of ‘getikt’.  De behandeling van een baby duurt ongeveer 5 minuten (en is toch effectief!). Al naar gelang kinderen ouder worden duurt de behandeling langer. De behandeling van baby’s kan zelfs op de schoot van de (groot)ouder plaatsvinden en (groot)ouders blijven altijd aanwezig tijdens de behandeling. De behandeling wordt op een speelse manier gegeven. Er is geen noodzaak voor de baby of kind om stil te liggen tijdens de behandeling. Zie hier  een video over shonishin om een beeld te krijgen van de behandeling. Je ziet, de kinderen hoeven niet stil te liggen. Er wordt gekletst en gekieteld.

Ik pas de technieken dagelijks toe bij mijn zoon voor het slapen gaan. Het is onderdeel van het ritueel geworden en als het wordt vergeten protesteert hij luid! En als hij heel druk is vraagt hij zelf of ik hem even wil “strijken”.

Shonishin kan bij verschillende klachten behulpzaam zijn, zoals

– (terugkerende) verkoudheden, oor infecties of “kwakkelen” qua gezondheid

–  constipatie, diarree, buikkramp

– gebrek aan eetlust

– emotionele en slaapproblemen,

– opstandig en boos kind